#Bylinky, Čaj, Jídlo a zdraví, Léčivé rostliny, Poznáte je?, Příroda a zdraví, Rady a tipy, Tipy a návody, Zdraví,

Devětsil lékařský
Nemůžete se zbavit kašle?
Máte podrážděný celý krk?

Nebo potřebujete pomoct s vykašláváním? Tyto bylinky by vám mohli pomoci.

 Mateřídouška úzkolistá
 Mateřídouška tvoří důležitou součást čajových směsí proti kašli. Pomáhá léčit bronchiální katar, astma, dráždivý i laringytidní kašel. Osvědčila se jako pomocník při chronických stavech, pomáhá také při kašli dětí, neboť výborně odhleňuje.

Čajová směs proti kašli: 5 dílů natě mateřídoušky, 5 dílů listu a květu podbělu, 4 díly listu plicníku, 3 díly květu bezu, 3 díly květu divizny, 3 díly kořene a květu proskurníku, 2 díly květu komonice, 2 díly květu lípy.Směs dobře promícháme, dvě polévkové lžíce bylinek zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme 15 minut v přikryté nádobě louhovat. Čaj osladíme medem a pijeme během celého dne po malých doušcích.
(POKUD PŘIPRAVUJEME SMĚS PRO DĚTI VYPUSTÍME DIVIZNU).

Violka vonná
Violka je využívána při vykašlávání u průduškových kašlů, rozpouští hleny, pomáhá léčit astma a bronchitidu. Bylinka se často využívá ve formě nálevů nebo lihové tinktury. Z květů fialky lze připravit také sirup proti kašli.

Violkový sirup: Hrst čerstvě natrhaných nebo sušených květů spaříme 1 litrem vroucí vody a necháme 24 hodin macerovat. Poté přecedíme, nálev smícháme s 1 kg krystalového cukru a svaříme na hustý sirup. Před koncem vaření přidáme šťávu z jednoho citronu a plníme do lahviček, které dobře uzavřeme. Při kašli užíváme jednu polévkovou lžíci 3krát denně.VHODNÉ I PRO DĚTI OD 3 LET

Máta peprná
 Máta je jasnou volbou proti kašli. Z lístků si můžete udělat peprmintový čaj nebo kloktadlo . Zázvor obecný Pokud vás trápí kašel především z důvodu chřipky a nachlazení, zázvor bude tím pravým lékem. Silné léčivé účinky této bylinky se projeví především v čaji, který si můžete lehce udělat doma.

Zázvorovo-mátový sirup: 3 lžíce nasekaného zázvoru smíchejte se lžící sušené máty. Směs zalejte 4 hrnky vody a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a počkejte, než se asi polovina vody vypaří. Pak sirup přeceďte. Nechte ho lehce vychladnout, přidejte hrnek medu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Celou směs přelejte do uzavíratelné nádoby a užívejte lžičku sirupu každých pár hodin. V lednici můžete sirup uchovávat až 3 týdny.

Plicník lékařský 
Čaj z listů a květů plicníku má široké využití na různé choroby dýchacích orgánů a plic. Usnadňuje odkašlávání, pomáhá léčit zápal plic, kašel, zahlenění plic, astma, záněty průdušek, dokonce i vykašlávání krve při vážnějších chorobách.Plicník se nesmí užívat dlouhodobě, je nevhodný pro malé děti a těhotné a kojící ženy, neboť obsahuje toxické alkaloidy!

Ledňáček a rakytník
Čajová směs na onemocnění průdušek a plic: Smícháme 1 díl plicníku, 1 díl květů divizny, 1 díl přesličky rolní, 1 díl natě fialky. Jednu polévkovou lžíci směsi zalijeme litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Čaj přecedíme, osladíme medem a popíjíme během celého dne. Růže šípková Čaj ze šípku je vhodný k celkovému posílení organismu, a tak se hodí především při kašli, který zapříčinila chřipka nebo nachlazení. Obsahuje velké množství vitaminu C, a tak vám dodá potřebnou sílu k přečkání tohoto období.Vhodné i pro děti a miminka. Cibule Cibule působí proti onemocnění dýchacích cest, pomáhá proti dráždivém kašli, zahlenění. Je vhodná i k léčbě dětského kašle, neboť její užívání nemá žádné vedlejší účinky.

Cibulový čaj proti kašli: Oloupeme a pokrájíme dvě cibule, vložíme do kastrolu a zalijeme půllitrem vody. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Poté scedíme, odvar osladíme medem, hnědým cukrem nebo stévií. Čaj můžeme zjemnit trochou mléka a lžičkou másla. Vhodné i pro děti.  Cibulový sirup na kašel a odhlenění: Cibuli nakrájíme najemno, dáme do skleněné misky a přidáme 1-2 lžíce medu. Zamícháme a necháme minimálně půl hodiny odstát. Poté můžeme přecedit, či jen tak lžičkou vybírat šťávu. Užíváme po lžičkách stejně jako jakýkoliv sirup nejlépe každou hodinu.

 Bez černý 
Z bezu využijete každou část: z listů si můžete udělat skvělý čaj na čištění krve, z plodů se dá získat sirup či odvar na tlumení bolesti a čaj z květů je výborným lékem na nachlazení. Pro zmírnění kašle z důvodu oslabené imunity je tak ideální.

Prvosenka jarní-petrklíč Petrklíč příznivě působí na dýchací orgány, uvolňuje a ředí hleny, pomáhá léčit suchý kašel a astma, působí protizánětlivě. Ale pozor-je chráněný.

Čaj na zánět průdušek: Smícháme 5 dílů květu prvosenky, 5 dílů květu podbělu, 5 dílů květu divizny, 4 díly listu jitrocele, 4 díly natě mateřídoušky, 4 díly kořene proskurníku, 4 díly květu slézu, 3 díly natě dobromysli, 3 díly květu černého bezu.
Dvě polévkové lžíce směsi zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme v přikryté nádobě 15 minut louhovat. Přecedíme, osladíme medem a dochutíme citrónovou šťávou. Popíjíme po troškách v průběhu celého dne.

 Echinacea purpurea-Třapatka nachová Třapatka nachová pomáhá při zánětech dýchacích cest a kašli. Lze ji užívat i preventivně. Bylinka bývá součástí čajových směsí, užívá se i ve formě tinktur a sirupů. Jelikož má echinacea velmi silné účinky, je třeba dodržovat správné dávkování.

Podběl lékařský
 Čerstvý,nebo sušený medem oslazený nálev z podbělu funguje výborně proti kašli, zejména suchému, protože na sliznici vytváří ochranný slizový povlak, usnadňuje vykašlávání, pomáhá při zánětu průdušek a astmatu.Používá se převážně jako součást čajových směsí, samostatně jen krátkodobě.

Sirup na zánět průdušek: Čerstvé listy bylinky omyjeme a pokrájíme(sušený podběl dáváme po hrstkách) . Na dno skleněné nádoby dáme vrstvu listů(nebo hrstku sušeného), zasypeme vrstvou krystalového cukru, poté přikryjeme další vrstvou , opět zasypeme cukrem a postup opakujeme, až je sklenice plná. Necháme slehnout a ještě doplníme. Poslední vrstvou musí být cukr. Nádobu vzduchotěsně uzavřeme a zakopeme na zahradě. Zakryjeme víčkem-nejlépe dřevěným,zahrabeme do hlíny a necháme osm týdnů pracovat. Po uplynutí doby nádobu vykopeme, vzniklý sirup prohřejeme -jen do bodu varu a naplníme do sklenic. Uchováváme v lednici, užíváme denně jednu čajovou lžičku sirupu, či jako sladidlo do čaje.

Tymián obecný 
V minulosti byl tymián nazýván penicilinem chudých, neboť patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika. Používá se při léčbě černého kašle, bronchitidy, astmatu, pomáhá léčit horní cesty dýchací, zejména suchý, neproduktivní kašel. Denní dávka tymiánu by neměla přesáhnout 10g! Není vhodný pro děti,těhotné a kojící ženy. Čaj z tymiánu: Pro čaj použijte čerstvá snítka nebo dvě polévkové lžíce sušeného tymiánu. Tymián vložte do hrnečku a po zalití vařící vodou nechte louhovat po 10 až 15 minut. Nakonec můžete čaj dochutit medem nebo citronem. Užívejte 2krát až 3krát denně a nejlépe před spaním.

Proskurník lékařský 
Proskurník pomáhá hojit zanícené průdušky při kašli a nachlazení, díky obsahu slizových látek usnadňuje vykašlávání a mírní dráždění sliznice. Doporučuje se při bronchiálním kataru, zápalu plic, černému kašli. Proskurník nikdy nezaléváme horkou vodou ani nevaříme, neboť se účinné slizové látky teplem ničí. Proto používáme macerát - 1-2 čajové lžičky sušeného proskurníku – lze použít kořen, list i květ – zalijeme čtvrtlitrem studené vody, jen lehce přihřejeme a necháme vylouhovat. Poté scedíme a můžeme užívat.

 Potočnice lékařská
 Potočnice známá též pod názvem řeřicha potoční je divoká bylinka rostoucí, jak již sám název napovídá, u potoků. Její listy mají pikantní, štiplavou, příjemně nahořklou chuť.Léčivé látky obsažené v potočnici zkapalňují průduškový hlen a tím usnadňují jeho vykašlávání. Bylinka pomáhá při bronchitidě, kataru průdušek, astmatu i tuberkulóze. Lékořice lysá Lékořice zmírňuje záněty dýchacích cest, výborně odhleňuje, čímž usnadňuje vykašlávání, a tlumí dráždivý kašel.Obzvláště v zimním období je dobré osladit si 2-3x týdně jakýkoliv čaj kořenem lékořice. Je to výborná prevence respiračních onemocnění vhodná i pro děti. Lékořicový čaj: Do hrnečku vložte kořen lékořice a zalejte jej vařící vodou. Nechte 10 až 15 minut louhovat a poté čaj vypijte. Doporučujeme užívat jednou až dvakrát za den.

Jitrocel kopinatý
 Při vnitřním využití jitrocel tlumí kašel, funguje výborně na zahleněné plíce a průdušky, usnadňuje odkašlávání, uvolňuje hleny. Pomáhá při všech dýchacích potížích způsobených právě zahleněním. Odvar na odkašlávání: 10 gramů listů jitrocele a 10 gramů plicníku lékařského přelijeme půllitrem vroucí vody, necháme cca 10 minut louhovat a přecedíme. Pijeme půl šálku 3krát denně.

Yzop lékařský Yzop má kořenitě kafrový pach a hořkou chuť. Doporučuje se při katarech horních cest dýchacích, v nichž působí antibioticky. Je účinný proti kašli, při záchvatech průduškového astmatu a výborně odhleňuje.

Divizna velkokvětá
Květy divizny uvolňují hleny, pomáhají při zánětu průdušek a hrtanu, mírní dráždění horních cest dýchacích, přidávají se do čajových směsí proti kašli, pomáhají při léčbě astmatu.Není vhodná pro děti do 6 let. Čaj na odhlenění: 1 kávovou lžičku květu divizny přelijeme půllitrem vroucí vody. Necháme asi 15 minut louhovat, poté přecedíme a podáváme. Uvedené množství čaje je na dvě dávky. Nadměrné a dlouhodobé užívání čaje se nedoporučuje.

Mák vlčí
 K léčebným účelům se využívají květní plátky. V lidovém léčitelství je odedávna oblíbeným prostředkem na kašel a to hlavně dětský, odstraňuje nutkání ke kašli, přidává se do čajových směsí na průdušky.

Smrk ztepilý
Z mladých výhonků a jehličí smrku připravujeme čaj, který pomáhá léčit respirační onemocnění. Zlepšuje odkašlávání, uvolňuje a ředí sekret v dýchacích cestách, a to i v nosních dutinách. Smrkové esenciální oleje jsou vhodné k inhalacím.Vhodný i pro děti.

Sirup (med) ze smrkových výhonků: 350 g smrkových výhonků opláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme 1litrem vroucí vody. Přidáme šťávu z jednoho citrónu, přikryjeme pokličkou a necháme dva dny odležet. Poté scedíme, do výluhu přidáme 1,35 kg cukru krystalu a vaříme 1-1,5 hodiny. Vaříme na mírném ohni, spíše necháme sirup jen pobublávat. Jakmile sirup zhoustne a získá tmavě hnědou barvu, stáhneme hrnec ze sporáku a ještě horký sirup plníme do vymytých sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Sirup užíváme samostatně nebo jako sladidlo do čaje. Smrkové výhonky trháme do poloviny května v délce max. 5 cm!
Pozor-chráněné.

 Lípa malolistá
Čaj z lipového květu je známým a hojně využívaným prostředkem pomáhajícím při dráždivém kašli, zánětu průdušek, zápalech a zahlenění dýchacích cest. Lipový čaj je ideální pít pravidelně a co možná nejdéle. Doporučená dávka je jedna čajová lžička květu na jeden šálek vody.Vhodná i pro děti.

Čaj z lipových květů
Bedrník větší
K léčivým účelům se sbírá hlavně kořen bedrníku, který však velmi páchne, čímž se ale nenechme odradit. Jeho léčivé účinky tuto malou nepříjemnost mnohonásobně vynahradí. Kořen bedrníku se doporučuje jako pomocník při kašli, protože zvyšuje sekreci sliznic, při zánětu průdušek, pomáhá léčit i katary horních cest dýchacích, celkově zvyšuje imunitu.Léčivé účinky na kašel má i bedrník anýz.

Sléz lesní
Sléz obsahuje velké množství slizových látek, proto se doporučuje převážně k léčbě dýchacích orgánů. Sléz umí hojit podrážděnou sliznici, rozpouští hleny, pomáhá léčit kašel a zánět průdušek. Velmi vhodný je pro děti. Čaj proti dětském kašli: Smícháme 5 dílů listu a květu slézu, 4 díly kořene proskurníku, 3 díly listu kopřivy a 2 díly fenyklu. Dvě lžíce směsi zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme cca 20 minut louhovat. Čaj přecedíme, osladíme medem a pijeme teplý po celý den v častých malých dávkách. V poloviční dávce je tento čaj vhodný i pro malé děti od jednoho roku věku.

Bukvice lékařská
Bukvice kvetoucí karmínově červenými květy roste hojně na celém našem území. V době římského císaře Augusta bývala označována za všelék.Díky svým blahodárným účinkům na dýchací cesty bývá součástí čajových směsí při suchém kašli a vykašlávání krve. Výborně účinkuje také při zánětech plic, zahlenění, v kombinaci s yzopem pomáhá při astmatu.

Jablečník obecný
 Jablečník vám svou ostrou hořkou chutí asi nebude extra při chuti, ale jeho velké množství minerálních látek, silic a vitaminu C přijde vhod při jakémkoliv kašli a nachlazení. Sirup proti kašli: 100 g jablečníkové nati louhujeme 24 hodin v 1 litru studené vody. Nálev scedíme, vylisujeme, získanou tekutinu vaříme s 1 kg cukru do zhoustnutí. Užíváme 3krát denně jednu čajovou lžičku. 3 další pomocníci - Používejte med-nejlépe od včelaře(v supermarketech to není med, ale jen umělá náhražka medu bez léčivého efektu).Polévková lžíce medu 3krát denně a kašel by se měl zmírnit. Určitě jej také přidávejte do bylinných čajů, které výborně osladí,Pozor nedávat do horkého čaje čaj musí být jen teplý,jinak léčivé látky medu budou znehodnoceny. Zkusit můžete i kombinaci s kurkumou přezdívanou jako zlatý med.

Kloktejte slanou vodu Populárním domácím lékem je i kloktání slané vody. Teplou slanou vodu kloktejte několikrát za sebou, vždy po dobu 15 sekund. Nakonec si ústa vypláchněte čistou vodou.

 Inhalujte páru Opomíjeným lékem proti kašli je vdechování páry. Pokud takovou páru navíc obohatíte o bylinné oleje jako třeba z tea tree nebo eukalyptu, budete mít po kašli docela jistě!


#Bylinky, Čaj, Jídlo a zdraví, Poznáte je?, Příroda a zdraví, Rady a tipy, Tipy a návody, Zdraví, Léčivé rostliny, 

Oblíbené příspěvky

Štítky a MENU, RUBRIKY - je tu všechno o nemocech i lidech....

#školní zdravotní služba #dispensární péče #prevence #pediatrie 7 000 000 ACTA Admin Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Akáty bílé Akutrauma Alergie Alicia Keys Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Angina pectoris Antidepresiva Antioxydanty Aristoteles Asertivita Ateroskleróza Auskultace Bakterie Basshunter Beletrie Benedikt XVI. Bible Bing Biochemie Bioklimatologie BLIKAJÍCÍ OČI Blogeři sobě Blogy Bohemian melody and songs Bolest Bolest u člověka Bolesti hlavy Bolesti nohou BonaFides Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bug Opera Bulvár Buněčné receptory Bylinky Bylinky a spánek Cannabis Cestovní medicina Cicero Cippolovy zákony stupidity Cipralex Cirhóza Citový mozek Civilizace Civilizační nemoci Co je psáno Coronavirus Credo Experto Čaj Čekárny psychiatrů. Deprese České momenty D-FENS Dehydratace Demence Demokracie Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství dezinformace Diabetes mellitus Diagnostika manipulace Diagnostika v oční medicině Diferenciální diagnostika Diskuze a debaty Dítě Divizna velkokvětá Dlouhá cesta Dna Dobrý voják Dobrý vtip! Doktor je Bůh Domácí lékárna Donald Trump Dyspepsie Editace a styl psaní příspěvků EKG Elektřina Elizabeth Blackwell Emergency emoce Energie a my Epidemiologie Erotika na internetu Erythema migrans Etiketa Etnika Evropa Expert v terénu Externí disk Facebook Febrilní křeče Filmy Florence and the Machine Fotografie František Ringo Čech Freud Frustrace Funkční poruchy Fysiologie Fytoterapie G+ G+ notifikace v Opeře Gastroenterologie Gaučing Gaudeamus igitur GDX Access Geek Geny a informace Glaukom Google Google AdSense Google Analytics Google Scholar Google+ Hemagel Hepatologie Historie Hloh obecný Horečka Hormony Hřích Hudba Humor Humor v medicíně Hunting Hygienický balíček Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Idiopathické Imunita Imunosupresiva In Vino Veritas Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Insulinová resistence Inteligence Interna a kardiologie Internet Ischemická choroba Iveta jak na to Jídlo a zdraví Kalium Kamenný most Kardiovaskulární zdraví Karel Kryl Karel Schwarzenberg Karikatura Kašel Káva Kemel Klávesové zkratky Klysma neboli klystýr Kodex internetového diskutéra Koledy Kolokvium Komentáře Konopí Kopírování Korona virus Krásné ženy Kráťa Kruh Užitečné příspěvky Laboratorní diagnostika Lásky čas Léčivé rostliny Ledviny Legionářská nemoc Legrace Lékař Léky nové generace Les Lež Life at Google Liganty LIST SENNY Literatura Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Maminka Manicko depresivní syndrom Marek Slabý Matka Med smrkový Media Medicina Meduňka Melatonin Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MEXICO MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Milenci Minerály Mobilní internet moderní medicina Mononucleosa MOTOROLA Droid RAZR Moudrost Mozek Mozek a drogy Mučení MUDr. Jan Dvořáček MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Můj pohled na svět Munchhausenův syndrom Murphyho zákony Muži a ženy Myslivost Myšlenka dne NA LAČNO Narcistická porucha osobnosti Názory Nefrologie Nefunkční bezpečnostní hláška Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Nespavost Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurogeneze Neurochirurgie Neurologie news Nikon Nobelovy ceny Nootropica Novinky Novinky a zajímavosti O dětství O chřipce obecně O jmelí O lásce O stárnutí a stáří O závisti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař Only for Medicine Operace Optika ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Ovládání Ovoce Paliativní medicina Paměť Pandemie Parazitologie Parkinsonova nemoc Patologie Pavel Pafko Pepa Řepa Pesticidy Pirátství Pivo Placebo efekt Plynové jezírko s oxygenoterapií Počítače a diagnostika Policie Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Poruchy vědomí Pozitivní myšlení Poznámky Poznáte je? Pravda Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prevence a zdraví Probiotika Proces wuauclt.exe Prof. Koukolík prof. Matějček prof. MUDr František Koukolík Prof. MUDr. Pavel Pafko prohlížeč Opera Propedeutika Prostata Přátelství Přetížení organizmu Příroda Příroda a zdraví PSA Psychiatrická onemocnění Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychologie Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Půst Racionální výživa Radkin Honzák Rady a tipy Rakovina prostaty (caP) Rath a sedmimilionová krabice Reforma Rehabilitace Reklama Renata Rickrolling Rodina Rozšíření Opery Rychlá pomoc Řešení problémů Řízky Sametová revoluce Sanitka Sanitka Mercedes veteran Screenshot Serenoa repens Sex Sex a zdraví Schemer Skupinová hloupost Sluch Smazání Facebooku Sociální patologie Sociální sítě Sokrates Soubory .OGG Soukromí Spánek a jeho poruchy Spánek a léky Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stahování Stáří Statečnost Statistika Steatóza jater Stomatologie strach Street View stres Studium Sůl v potravě člověka Svoboda Svobodný internet Syndrom vyhoření Šampaňské Škola Školní zdravotní služba Švejk Technické spekulace Teotihuacan The New York Times Tipy Tipy a návody Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Toxoplasma Transplantace Tráva Trojský kůň Trpajzlíci Třezalka Twitter Twitter Frenzy U bankomatu Umění Unwand Urologie USA Úvod úzkost Václav Havel Vakcína Válečná medicina Vánoce VENEZUELA Verše Veřejné mínění Veverka Videa Vilcacora Virologie Virosa Virtuální prohlídka měst Virus Vitaminy Vlídné slovo Voda Vtipné a pozitivní Vtipné okamžiky Vtipy Vyhledávač Výchova Water is Vital for life WD My Passport WHO YES WE CAN YouTube Zácpa Obstipatio Zahrady Zajímavosti Zákon Závislost Závislosti Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zlatá šedesátá Zrychlení počítače? Židovské Žít je tak krásné Život s holou prdelí Život v přírodě Životospráva a dlouhý život

Siesta s dýmkou u kávy